Kamer stemt voor inzet webmodule in gezondheidszorg

14 oktober 2021, 13:25

Het inzetten van de webmodule in één sector, bijvoorbeeld de gezondheidszorg en extra opsporingsbudget voor handhaving van de aanpak van schijnzelfstandigheid. Deze moties heeft de Tweede Kamer aangenomen op 12 oktober. › lees bericht

Forse groei van aantal freelancers bij de zuiderburen

11 oktober 2021, 12:28

Hoe ziet het freelancerslandschap eruit in Vlaanderen en Brussel? De Freelancer Focus 2021 van ondernemersnetwerk Unizo geeft daarvan een aardig beeld. Belangrijkste vaststelling: het worden er steeds meer. › lees bericht

Hoe selecteer je de beste interimmers?

28 september 2021, 15:34

Het vinden en selecteren van de beste kandidaten bepaalt natuurlijk in grote mate het succes van een intermediair. Zoek je interimmers die simpelweg de opdracht uitvoeren, of mensen die een bedrijf echt vooruit helpen? En hoe selecteer je daarop?

› lees bericht

Prinsjesdag 2021: geen nieuws en veel huiswerk voor het volgende kabinet – blog door Josien van Breda

23 september 2021, 10:22

Als er iets positiefs is aan Prinsjesdag, dan is het wel dat er voorlopig zekerheid is voor de zelfstandig ondernemers en hun intermediairs. Het handhavingsmoratorium wordt verlengd, net als de modelovereenkomsten. De ontwikkeling van nieuwe regels wordt aan het volgende kabinet overgelaten.

› lees bericht

I-ZO Nederland vindt webmodule ‘niet rijp genoeg’ om mee door te gaan

21 september 2021, 14:03

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie geeft in dertig procent van de gevallen geen ondubbelzinnige uitkomst, zo blijkt uit een pilot. “Onacceptabel”, vindt Josien van Breda, voorzitter van I-ZO Nederland. “Als je in bijna één derde van de gevallen geen uitslag krijgt, dan is het instrument nog lang niet rijp genoeg om verder mee te gaan.” › lees bericht

Zzp-modelovereenkomsten bemiddeling verlengd tot uiterlijk 1 januari 2022

20 september 2021, 14:36

De bestaande modelovereenkomsten bemiddeling mogen voorlopig gebruikt blijven worden. Dat heeft de Belastingdienst bevestigd.

› lees bericht

Zzp’ers in de zorg doen het niet voor het geld

16 september 2021, 15:57

Waarom maken zorgmedewerkers de overstap van loondienst naar een zzp-bestaan? Geld is niet de belangrijkste drijfveer, zo blijkt uit recent onderzoek van samenwerkende zorgorganisaties.
› lees bericht

5 oktober Diversity Day: aandacht voor diversiteit

6 september 2021, 13:31

Op 5 oktober 2021 vindt Diversity Day plaats. Dit evenement is een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER). Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, zal de dag openen. De dag staat in het teken van de meerwaarde van diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer.

› lees bericht

8% van zzp’ers vindt opdrachten via intermediairs

2 september 2021, 15:17

Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2021 blijkt dat 8% van de zzp’ers die diensten aanbieden, opdrachten vinden via intermediairs. Dat lijkt misschien niet veel, maar in perspectief geplaatst is dit een flink percentage. Ook blijkt dat zzp’ers steeds vaker hoger opgeleid zijn en meer cursussen volgen.

› lees bericht

Een bijeenkomst met het ministerie, blog door Josien van Breda – augustus 2021

26 augustus 2021, 08:01

Op 25 augustus was er een gesprek georganiseerd door het ministerie van SZW met intermediairs, een aantal klanten van intermediairs en tafelheer Johan Zwemmer. Natuurlijk waren ook leden van I-ZO present. Dit gesprek was er één in een reeks van brede maatschappelijke gesprekken, bijvoorbeeld met de zorg, bouw en culturele en creatieve sector.

› lees bericht

Ministerie organiseert stakeholdersbijeenkomst over inhuur zelfstandigen via intermediairs

24 augustus 2021, 09:07

Op verzoek van I-ZO vindt namens het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bijeenkomst plaats voor intermediairs voor zelfstandigen. De rondetafelsessie, gepland voor 25 augustus, zal de knelpunten inventariseren waar intermediairs tegenaan lopen binnen het huidige wettelijke kader.

› lees bericht

Hoe intermediairs rekening kunnen houden met de 7 verschillende types zzp’ers

9 augustus 2021, 09:38

Uit het promotieonderzoek van Sjanne Marie van den Groenendaal blijkt dat er verschillende soorten zzp’ers zijn, met verschillende motieven. Hoe ga je daar als intermediair goed mee om? Het belangrijkste is om het gesprek aan te gaan, vertelt Van den Groenendaal.

› lees bericht

Intermediairs verwachten hogere werkdruk dan corporate recruiters

20 juli 2021, 09:00

De Intelligence Group deed een onderzoek naar de verschillen tussen corporates en bureaus. Laatstgenoemde bleken hogere werkdruk te verwachten en op een andere manier te kijken naar werktevredenheid. Time-to-hire blijft de meest gemeten prestatieindicator.

› lees bericht

Update over de verlenging van modelovereenkomsten bemiddeling

15 juli 2021, 09:08

De modelovereenkomsten bij bemiddeling zijn voorlopig verlengd tot 23 september. I-ZO is in samenwerking met ABU in gesprek met de Belastingdienst om tot een verbeterde modelovereenkomst te komen.

› lees bericht

Norm NEN 4400-2: uittreksel KvK van zzp’er maximaal 3 maanden geldig

15 juli 2021, 09:05

Bij verlenging van een modelovereenkomst mag het KvK-uittreksel van de zzp’er in kwestie maximaal drie maanden oud zijn.

› lees bericht

Handhavingsmoratorium loopt niet af in oktober

12 juli 2021, 14:29

Eindelijk duidelijkheid. Op donderdag 8 juli was het laatste debat voor het zomerreces in de Tweede Kamer. Hierin heeft staatssecretaris Vijlbrief gezegd dat het handhavingsmoratorium van de Wet DBA niet afloopt per 1 oktober 2021.

› lees bericht

12% groei voorspeld voor wereldwijde staffing industry

7 juli 2021, 14:44

Terwijl de coronacrisis vorig jaar een negatief effect had op de globale staffing industry, voorspelt onderzoeksbureau SIA voor dit jaar een forse groei. In vergelijking tot andere Europese landen, doet Nederland het bijzonder goed.

› lees bericht

“Gebruik webmodule voor handhaving is een zwaktebod”

29 juni 2021, 10:48

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) was bedoeld als pilot, maar nu oppert staatssecretaris Hans Vijlbrief dat de webmodule mogelijk wordt ingezet als handhavingsmiddel. Hij ziet geen andere optie. Een zwaktebod, vindt voorzitter Josien van Breda.

› lees bericht

Correct beeld van zelfstandigen is cruciaal voor politieke maatregelen

8 juni 2021, 12:15

De gemiddelde Nederlander denkt dat de meeste zelfstandigen in de bouw werken. In werkelijkheid is dit de zakelijke dienstverlening. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek. Juist nu er door de politiek stappen worden ondernomen om zelfstandigen meer te beschermen, is het belangrijk dat aannames kloppen. › lees bericht

SER-advies: een stap in de richting van een betere balans op de arbeidsmarkt

2 juni 2021, 19:51

In een adviesrapport stuurt de SER aan op een minimumtarief van €35 voor zelfstandigen, collectieve voorzieningen en de komst van een codekamer. I-ZO ziet dit als een mooie stap om de kwaliteit van ons vak als intermediairs te waarborgen.

› lees bericht

“Bij I-ZO heb ik eindelijk gelijkgestemden gevonden”

1 juni 2021, 11:06

De leden van I-ZO zijn organisaties die weten hoe zzp-bemiddeling er in de praktijk aan toe gaat. In deze nieuwe reeks leggen we per lid een aantal vragen voor. Dit keer komt de Care4 Group aan bod; een gespecialiseerd bemiddelingsbureau dat gekwalificeerd personeel inzet in de gezondheidszorg, via detacheren, uitzenden en zzp-bemiddeling. Directeur Louisa Marinussen deelt haar visie op flexibele arbeid in de zorg.

› lees bericht

“Zzp-dienstverleners hebben rol in goed opdrachtgeverschap”

20 mei 2021, 09:31

Slechts 3% van de opdrachtgevers vindt dat goed opdrachtgeverschap een taak is voor zzp-dienstverleners. Maar goed opdrachtgeverschap kan ook voor zzp-dienstverleners een middel zijn om bepaalde doelen te bereiken. “Investeren in een relatie kost tijd,” zegt voorzitter Josien van Breda, “maar biedt ook kansen.”

› lees bericht

Update: modelovereenkomst zzp tijdelijk verlengd

3 mei 2021, 08:19

Vrijdag 23 april hadden we met ongeveer twintig leden een online bijeenkomst over de algemene modelovereenkomst bemiddeling. Hier volgen de belangrijkste punten uit dit overleg.

› lees bericht

Modelovereenkomst nog niet verlengd

15 maart 2021, 09:15

Eind vorig jaar heeft ABU het verzoek ingediend tot verlenging van zijn modelovereenkomsten bij de Belastingdienst. Dit betreft de algemene modelovereenkomst bemiddeling (1) ontbreken van werkgeversgezag (9091568203) en (2) vrije vervangingen (9091638981). Waarbij de eerste verloopt op 17 maart a.s. en de tweede op 23 september van dit jaar. › lees bericht

Het belang van een goede relatie tussen zelfstandig ondernemer en intermediair

15 maart 2021, 09:09

I-ZO wil meer waardering voor zelfstandig ondernemers en de toegevoegde waarde van intermediairs. We zijn heel blij dat Ernst en Jeroen hun ervaringen met twee leden van I-ZO voor camera wilden delen. › lees bericht

ZZP Kieswijzer – omdat er wat te kiezen valt

5 maart 2021, 09:45

Voor zzp’ers is er wat te kiezen op 17 maart. Elke politieke partij heeft wel iets opgenomen voor zelfstandig ondernemers. ZZP Kieswijzer is vandaag live gegaan en geeft inzicht in de zzp standpunten van alle politieke partijen. › lees bericht

Kick-off werkgroep Public Affairs

23 februari 2021, 17:12

Op 9 februari 2021 was de werkgroep Public Affairs voor het eerst bij elkaar. Marcel van den Bekerom, bestuurslid van I-ZO en voorzitter van de werkgroep nam de aanwezigen mee in de laatste ontwikkelingen. Speciale gast was Hugo-Jan Ruts van Zipconomy die de deelnemers een openhartig inkijkje achter de Politieke schermen gaf. › lees bericht

Avondklok voor zelfstandig ondernemers

22 januari 2021, 17:09

Intermediairs mogen werkgeversverklaring invullen

Ook zelfstandig ondernemers die vanaf zaterdag aanstaande tussen 21.00 en 04.30 uur over straat moeten voor hun werk, hebben een “werkgeversverklaring” nodig. › lees bericht

Blijf modelovereenkomsten gebruiken tijdens pilot webmodule

12 januari 2021, 14:39

Modelovereenkomsten bieden de best mogelijke zekerheid. I-ZO Nederland raadt daarom aan om de modelovereenkomsten te blijven gebruiken tijdens de pilot met de webmodule. › lees bericht

Hoe zit het met Britse zelfstandig ondernemers na de Brexit?

25 november 2020, 11:51

Vanaf 1 januari eindigt de overgangsperiode en wordt het een stuk ingewikkelder om Britse zzp’ers te bemiddelen. De Europese afspraken over vrij verkeer van diensten en personen, gelden dan niet meer. Dat maakt een stuk moeilijker voor Britse zelfstandigen om te werken met Nederlandse intermediairs. › lees bericht

“Met onze checklist kunnen klanten en zelfstandig ondernemers controleren of ze met goede intermediair van doen hebben”

18 november 2020, 11:52

Bijdragen aan een gezondere arbeidsmarkt, dat is wat I-ZO Nederland wil. Tuurlijk, dagelijks worden opdrachtgevers door intermediairs blij gemaakt met fantastische zelfstandig professionals. Dagelijks geven intermediairs een boost aan de carrière van zelfstandig professionals. Alleen hebben intermediairs nog niet altijd en overal die positieve en proactieve rol.

› lees bericht

Hoge Raad: partijbedoeling niet relevant, wettelijke omschrijving arbeidsovereenkomst bepalend

10 november 2020, 13:26

Voor de beoordeling of een afspraak over het verrichten van werkzaamheden een arbeidsovereenkomst is, is de bedoeling van de partijen niet van belang. Dat heeft de Hoge Raad op 6 november 2020 beslist. Waar het om gaat, is of de tussen de partijen overeengekomen rechten en verplichtingen voldoen aan de wettelijke omschrijving van de arbeidsovereenkomst.

› lees bericht

I-ZO Nederland waarschuwt: webmodule is niet op orde voor een pilotfase

8 oktober 2020, 16:06

De webmodule is niet neutraal, leidt tot onrust in de markt en voldoet niet aan de huidige jurisprudentie. I-ZO Nederland waarschuwt dat de online tool waarmee opdrachtgevers bepalen of ze een zzp’er mogen inhuren dus aangepast moet worden, voordat een pilot kan beginnen.

› lees bericht

I-ZO Nederland neemt verantwoordelijkheid voor regulering flexmarkt

29 september 2020, 14:35

Dit najaar zal de Tweede Kamer zich buigen over een aantal belangrijke rapporten die in opdracht van de regering zijn gemaakt. Het gaat om het Rapport De Positie van Uitzendwerknemers van SEO en het Rapport van de Commissie Regulering van werk. › lees bericht

FD: In een crisis hebben we de flexmarkt harder nodig dan ooit

29 september 2020, 14:29

Keer op keer ontbreekt in politieke debatten een onderkenning van de werkelijke dynamiek van de flexbranche. Het reguleren van flex om uitwassen aan de onderkant van de markttegen te gaan, heeft een sterke negatieve invloed op hoe organisaties gebruik kunnen maken van hoger opgeleide zelfstandigen. Dat heeft invloed op hun wendbaarheid. Politici zien dit niet in. › lees bericht

Goodweek ZZP : Corona bewijst belang van sociaal vangnet voor ZZP’er

7 september 2020, 08:31

De corona crisis laat zien hoe het mis kan gaan als veel ZZP’ers plotseling geconfronteerd worden met minder inkomsten. Dat stelt zelfstandigenplatform Goodweek ZZP op basis van de laatste TOZO-cijfers. Bijna een derde van de zelfstandigen maakt gebruik van deze noodregeling. Zeker nu het kabinet volgend jaar opnieuw snijdt in de belastingvoordelen, moet de ZZP’er zelf in actie komen en voor zijn eigen sociale vangnet zorgen.

› lees bericht

Nieuwe naam, zelfde élan: “Juist nu is het belangrijk dat we onze stem in Den Haag laten horen”

29 juni 2020, 15:49

Deze week verandert het Platform zzp-dienstverleners haar naam in I-ZO Nederland, in een periode dat het belang van goede vertegenwoordiging van branchepartijen in Den Haag groter is dan ooit. Het is topdrukte voor voorzitter Josien van Breda, want zowel de contacten met de leden van I-ZO Nederland als met de politiek zijn intensief. De intermediairs maken zich zorgen, merkt ze: “De voornaamste oproep van onze leden is om nieuw beleid, en dus ook de webmodule, uit te stellen. De markt moet in alle rust weer op krachten kunnen komen.”

› lees bericht

‘Veel onbekendheid in Den Haag over belangrijke rol zzp-intermediairs’

29 juni 2020, 14:49

In de rapporten van de commissie Borstlap en het recente onderzoek naar Driehoeksrelaties klinkt kritiek door op de rol van intermediairs en, meer specifiek, op tussenkomst met zzp’ers. ‘Onbekend maakt onbemind’, zo stellen de NBBU, Bovib en I-ZO Nederland. In de aanloop naar het arbeidsmarktdebat in de Tweede Kamer presenteren de brancheorganisaties daarom gezamenlijk een factsheet om meer bekendheid te geven aan het werk van zzp-intermediairs. In dit interview lichten zij toe waarom die boodschap aan Den Haag zo belangrijk is.

› lees bericht

Onze standpunten mbt uitkomsten AO 17 juni

29 juni 2020, 14:37

Naar aanleiding van het AO in de Tweede Kamer over zzp, stuurde voorzitter Josien van Breda een mail naar de deelnemers van het Platform Zzp-dienstverleners (red.: het voormalige Platform zzp-dienstverleners is  geworden: I-ZO Nederland). Lees hier de tekst.

› lees bericht

De opmerkelijke successen van vloggende recruiter Gözde Yilmaz

15 april 2020, 11:42

In een markt als de IT, waar recruiters vechten om de beste kandidaat, slaagde Gözde Yilmaz erin de rollen om te draaien: Kandidaten zochten haar op, in plaats van andersom. Het geheim? Social media. Een gesprek met de bekendste ‘vloggende recruiter’ van Nederland.

› lees bericht

Eindrapport Commissie Regulering van Werk

23 januari 2020, 13:12

Vandaag presenteert de Commissie Regulering van Werk haar lang verwachte advies over de noodzakelijke hervormingen op de arbeidsmarkt. › lees bericht

Eenmanszaak? Factureer nu met uw nieuwe btw-id

22 januari 2020, 16:45

Sinds 1 januari 2020 geldt het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) voor eenmanszaken. Ondernemers met een eenmanszaak moeten hun btw-id vanaf 1 januari gebruiken op facturen, website en bij internationale handel. › lees bericht

Jaarplan 2020

31 december 2019, 16:00

Zzp-dienstverleners vormen de onmisbare schakel tussen zzp’ers en opdrachtgevers. Want zzp-dienstverleners brengen de perfecte match tot stand, zorgen dat de gemaakte afspraken passen binnen huidige wet- en regelgeving en hebben oog voor de belangen van opdrachtgevers en zzp’ers. › lees bericht

Voorbereidingen btw-id door ondernemers met een eenmanszaak in volle gang

12 december 2019, 16:29

Vanaf 1 januari 2020 geldt het nieuwe btw-identificatienummer voor ondernemers met een eenmanszaak. Met dit nieuwe btw-id is de privacy van ondernemers beter beschermd. › lees bericht

Werkgevers en werknemers zien nieuwe zzp-wetten niet zitten

28 november 2019, 15:42

Volgens de Stichting van de Arbeid zijn de nieuwe voorstellen voor zzp-wetgeving onuitvoerbaar en visieloos, en moeten daarom worden ingetrokken. Het gaat om de voorstellen Wet minimumbeloning zelfstandigen en de Wet op de zelfstandigenverklaring. › lees bericht

Zzp’ers in de zorg, hoe de wet achter de praktijk aanhobbelt

27 november 2019, 15:52

Met een groep zzp-dienstverleners in de zorg kom ik regelmatig samen om te spreken over de ontwikkelingen in hun branche. De laatste keer was de Belastingdienst te gast. Opnieuw werd duidelijk hoe complex de sector in elkaar zit. Want waarom zijn er eigenlijk zoveel zzp’ers bij gekomen de laatste jaren en groeit dat aantal nog steeds? › lees bericht

Nieuws over de webmodule

27 november 2019, 15:23

Duidelijkheid nog ver weg

Op vrijdag 22 november 2019 is de vierde voortgangsbrief van de minister van SZW verschenen. Welk nieuws heeft minister Koolmees in petto voor zzp-dienstverleners? Wij geven je graag een samenvatting. › lees bericht

Advies commissie Regulering van Werk

14 oktober 2019, 11:08

Minister Koolmees van SZW heeft de Tweede Kamer laten weten dat het advies van de commissie Regulering van Werk eind januari 2020 te verwachten is. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het advies op 1 november 2019 gereed was. › lees bericht

Position Paper voor de commissie Regulering van Werk

14 oktober 2019, 11:03

Hier vind je onze position paper voor de commissie Regulering van Werk.

De Belastingdienst start deze maand met verscherpt toezicht

7 oktober 2019, 11:15

De Belastingdienst heeft onlangs het volgende bericht op de eigen website geplaatst over verscherpt toezicht in het kader van de controle op de Wet DBA. › lees bericht

TCP

19 september 2019, 08:26

Naar aanleiding van de gebeurtenissen bij TCP heeft het Platform zzp-dienstverleners een enquête gehouden onder zijn deelnemers. › lees bericht

Zzp’ers in de zorg, zorg van de intermediairs?

19 september 2019, 08:22

Op maandag 9 september jl. kwam een groep van ongeveer tien leden van het Platform zzp-dienstverleners en de ABU bijeen om te praten over de groei van het aantal zzp’ers in de zorg. Actiz en Solo Partners waren aanwezig om hun visie over dit onderwerp te delen met ons.

› lees bericht

Geslaagde meet-up Platform zzp-dienstverleners

18 september 2019, 15:23

Op donderdag 12 september jl. organiseerde het platform een bijeenkomst (red.: het voormalige Platform zzp-dienstverleners is  geworden: I-ZO Nederland). Deze keer waren we te gast bij USG People in Almere. Er waren meer mensen op afgekomen dan dat we deelnemers hebben. Met de interesse voor het platform zit het dus wel goed.
Gastspreker was de ACM die de aanwezigen meenam in de nieuwe concept Leidraad tariefafspraken zzp’ers. › lees bericht

Prinsjesdag 2019: de belangrijkste zzp-voorstellen

18 september 2019, 14:57

Kabinet wil in 2020 meer mensen aan het werk helpen en houden

Werk is niet alleen de sleutel tot een inkomen, werk zorgt ervoor dat mensen ook echt mee kunnen doen in de samenleving. Daarom heeft het kabinet komend jaar extra aandacht voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. › lees bericht

Presentaties Deelnemersbijeenkomst 12 september 2019

17 september 2019, 15:17

Op donderdag 12 september jl. organiseerde het Platform zzp-dienstverleners een deelnemersbijeenkomst. De presentaties vind je hieronder. › lees bericht

Nieuw btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020

12 september 2019, 10:36

De Belastingdienst is druk bezig om het huidige btw-nummer van eenmanszaken/zzp‘ers te veranderen. De Belastingdienst heeft gekozen voor een tussenoplossing, waardoor je in de praktijk twee nummers gaat gebruiken. Je huidige btw-nummer (omzetbelastingnummer) wordt gebruikt binnen de Belastingdienst voor de aangifte omzetbelasting en het nieuwe nummer (btw-identificatienummer) is voor de facturen, websites en voor handel binnen de EU. › lees bericht

Over zelfstandig 3.0

31 juli 2019, 10:59

De wereld verandert in een rap tempo. Grote ontwikkelingen als digitalisering, blockchain en kunstmatige intelligentie hebben impact op de economie, op het vakgebied waarin je werkzaam bent, op de werkzaamheden die je verricht. › lees bericht

ACM staat prijsafspraken van zzp’ers toe

24 juli 2019, 10:05

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen collectief afspraken maken over hun beloning om aan een minimuminkomen te komen. Dat staat te lezen in de concept Leidraad tariefafspraken zzp’ers. Deze Leidraad sluit aan bij de initiatieven van het kabinet om de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren. De concept Leidraad is gisteren gepubliceerd. Het betreft op dit moment een consultatiedocument.
› lees bericht

Nieuw btw-nummer vanaf 1 januari 2020

23 juli 2019, 10:01

De Belastingdienst is druk bezig om het huidige btw-nummer van eenmanszaken te veranderen in een nummer dat niet meer te herleiden is naar een persoon. Het huidige btw-nummer is namelijk in strijd met de privacywet. De Belastingdienst heeft gekozen voor een tussenoplossing, waardoor je in de praktijk twee nummers gaat gebruiken. Je huidige btw-nummer (omzetbelastingnummer) wordt gebruikt binnen de Belastingdienst voor de aangifte omzetbelasting en het nieuwe nummer (btw-identificatienummer) is voor de facturen, websites en voor handel binnen de EU. › lees bericht

ZEA resultaten 2019 bekend

4 juli 2019, 13:45

De Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) is een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden en inzetbaarheid van zelfstandig ondernemers in Nederland. TNO en CBS voeren de ZEA gezamenlijk uit, in opdracht van het ministerie van SZW. De enquête resultaten 2019 zijn gepubliceerd.

› lees bericht

Kamerbrief Toezicht Arbeidsrelaties

4 juli 2019, 13:39

Vorige week hebben minister Koolmees en staatssecretaris Snel de Tweede Kamer nader geïnformeerd over de toezichtstrategie arbeidsrelaties en de afbouw van het handhavingsmoratorium.

› lees bericht

Voortgangsbrief uitwerking maatregelen werken als zelfstandige

27 juni 2019, 14:27

Minister Koolmees (SZW) en staatssecretaris Snel (MinFin) hebben afgelopen maandag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.
› lees bericht

Discussienotitie en OESO-rapportage

21 juni 2019, 15:22

De voorzitter van de Commissie Regulering van Werk heeft gisteren de discussienotitie over de toekomst van werk aangeboden aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

› lees bericht

Principeakkoord over een toekomstbestendig en evenwichtig pensioenstelsel

5 juni 2019, 15:41

Het kabinet heeft woensdagochtend samen met werkgevers- en werknemersorganisaties en de SER een principeakkoord gepresenteerd over een toekomstbestendig en evenwichtig pensioenstelsel.

Voor zelfstandigen bevat dit principeakkoord ook een paar belangrijke maatregelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. › lees bericht

WOB-besluit rapportage over Toezichstplan Arbeidsrelaties

29 mei 2019, 15:05

Op 9 mei jl. heeft het ministerie van Financiën een besluit genomen op het WOB-verzoek over rapportage Toezichtplan Arbeidsrelaties. Dit WOB-verzoek is gedeeltelijk toegewezen. › lees bericht

Stand van zaken arbeidsmarktbeleid

29 mei 2019, 14:47

Afgelopen vrijdag heeft minister Koolmees (SZW) het “spoorboekje” gepubliceerd. Hierom was gevraagd tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans in de Eerste Kamer door Kamerlid Ester (CU). In dit “spoorboekje” zet de minister de samenhang uiteen van dit wetsvoorstel met alle andere lopende voorstellen voor de arbeidsmarkt. Over het werken als zelfstandige merkt de minister het volgende op. › lees bericht

Commissie Regulering van werk

20 mei 2019, 15:41

De Commissie Regulering van werk is een onafhankelijke commissie onder leiding van Hans Borstlap. De commissie onderzoekt op verzoek van het kabinet of de regels die gelden rondom het verrichten van werk nog passen bij de manier waarop we werken, nu en in de toekomst. › lees bericht

PvdA wil een Europees minimumtarief voor zzp’ers

2 mei 2019, 15:53

Een einde aan nul-urencontracten en een minimumtarief voor zzp’ers. In heel Europa. De PvdA trapt vandaag een campagne hiervoor af. Agnes Jongerius (PvdA) lanceert haar plan op de Dag van de Arbeid, samen met de website ‘Nederland Flexland’. › lees bericht

Betalingstermijn van grote ondernemingen voor het mkb en zzp’ers nog dit jaar aanpassen?

2 mei 2019, 15:20

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) wil de wettelijke termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, mogelijkerwijs verlagen naar dertig dagen. Op grond van de Wet betalingstermijnen grote bedrijven is op dit moment de betalingstermijn maximaal 60 dagen, mits aan voorwaarden wordt voldaan.

› lees bericht

Verslag Deelnemersbijeenkomst 18 april 2019

25 april 2019, 14:23

Op donderdag 18 april jl. organiseerde het Platform zzp-dienstverleners een deelnemersbijeenkomst. Het verslag van deze bijeenkomst vind je op de website van Flexnieuws.

Brief minister SZW over arbeidsongeschiktheidsrisico’s bij ondernemers

25 april 2019, 11:16

De minister van SZW heeft de Tweede Kamer (Vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een afschrift gezonden van een brief over arbeidsongeschiktheid bij ondernemers. De volgende onderwerpen komen daarbij ter sprake: de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV), de fiscale voorziening, de fiscale oudedagsreserve (FOR) en nieuwe fiscale faciliteiten. › lees bericht

Onderzoek naar Goed Opdrachtgeverschap

25 april 2019, 10:14

Twee masterstudenten van de Universiteit Tilburg doen onderzoek onder freelancers naar Goed Opdrachtgeverschap. Hierover is een artikel verschenen en gepubliceerd op de website van ZiPconomy.

Waar of niet waar: er zijn veel gedwongen zzp’ers

11 april 2019, 12:51

Volgens minister Koolmees (SZW) is het onzin dat veel zzp’ers dat onvrijwillig zijn. Heeft de minister hier gelijk? Is het inderdaad onzin dat er veel onvrijwillige zzp’ers zijn. ZiPconomy heeft een factcheck gedaan en komt tot dezelfde conclusie als de minister.

Kabinet vraagt hulp van opdrachtgevers bij uitwerken webmodule

11 april 2019, 12:47

Het kabinet roept de hulp in van opdrachtgevers bij het verder uitwerken van de webmodule die wordt ontwikkeld als onderdeel van de nieuwe zzp-maatregelen. Opdrachtgevers ontvangen een oproep om hun praktijkervaringen te delen, zodat de webmodule in de toekomst zo goed mogelijk werkt. › lees bericht

Beoordeling moties VAO Arbeidsmarktbeleid

13 maart 2019, 17:18

Middels een brief aan de Tweede Kamer hebben de minister van SZW en de staatssecretaris van Financiën gereageerd op de drie moties die zijn ingediend in het VAO Arbeidsmarktbeleid van 6 maart jl. die betrekking hebben op de Belastingdienst. › lees bericht

De Wet DBA: Hoe werkt die?

6 maart 2019, 15:32

Voor meer informatie over de werking van de Wet DBA zie de website van de Belastingdienst.

Rapportage Toezichtsplan Arbeidsrelaties

6 maart 2019, 15:29

De staatssecretaris van Financiën heeft gisteren een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de uitgevoerde bedrijfsbezoeken bij opdrachtgevers in het kader van het Toezichtsplan Arbeidsrelaties› lees bericht

Webinar ZiPconomy

20 februari 2019, 14:49

Op ZiPconomy is een heldere en korte samenvatting te vinden van het webinar dat Ellen van Wijk en Lisette van Rossum donderdag 14 februari jl. hebben gegeven. In dit webinar werd aandacht besteed aan het feit dat de definitie van een zzp’er per onderzoek verschilt en dat is verwarrend. Bovendien maakt het discussies over zelfstandig ondernemers alleen maar moeilijker. Je vind de samenvatting hier. › lees bericht

Zzp-certificaten zelfstandigheid zijn misleidend

13 februari 2019, 12:30

Zzp’ers kunnen certificaten kopen om aan potentiële opdrachtgevers te tonen dat ze zelfstandig zijn. Opdrachtgevers willen geen kans lopen iemand in te huren die de Belastingdienst zal aanmerken als een verkapte werknemer. Dat zou naheffingen (loonheffing en sociale premies) kunnen opleveren. › lees bericht

Oproep: verstrekken van logo’s en webadressen

7 februari 2019, 15:34

Wij hebben nog niet alle logo’s en webadressen gekregen van de deelnemers voor de website van het platform. Wij verzoeken je vriendelijk deze zo snel mogelijk te mailen aan Musette Govers, govers@abu.nl.

Oproep: deelnemers gezocht voor Werkgroep marktinformatie

7 februari 2019, 15:15

Deelnemers van het platform hebben ook behoefte aan marktinformatie. Welke informatie wil je als lid graag hebben? Welke informatie kan je zelf aanleveren? Hoeveel bedragen de kosten om de verkregen informatie te verwerken tot bruikbare marktinformatie? Een werkgroep gaat zich over deze en andere vragen buigen. › lees bericht

Oproep: deelnemers gezocht voor Werkgroep doorontwikkeling platform

7 februari 2019, 14:57

In 2018 zijn we met een groepje deelnemers begonnen aan de bouw van het Platform zzp-dienstverleners. Het platform is een initiatief van de ABU en op dit moment zijn we een informeel netwerk, grotendeels gefinancierd door de ABU. In 2020 willen we als platform onze (zelfstandige) positie bereikt hebben. Dat roept een aantal vragen op: welke activiteiten en diensten biedt het platform aan? Welke rechtsvorm kiezen we? Hoe ziet het verdienmodel eruit?

› lees bericht

Commissie Regulering van Werk gestart

21 januari 2019, 16:59

De commissie Regulering van Werk die de toekomst van werk gaat onderzoeken, is gestart. De onafhankelijke commissie bestaat uit 10 experts. De commissie is gevraagd uiterlijk 1 november 2019 te rapporteren over haar advies.

Lees bericht 

Advies Commissie deskundigen BSN en btw-identificatienummer

21 januari 2019, 16:29

De staatssecretaris van Financiën heeft onlangs de Tweede Kamer geïnformeerd over de bevindingen van de Commissie van deskundigen BSN en btw-identificatienummer.
Deze Commissie adviseert om een zgn. factuurvariant te introduceren ter oplossing van het probleem van het gebruik van BSN in het btw-identificatienummer. In deze variant krijgen alle (circa 1,3 mln) eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer zonder BSN. Dit nieuwe nummer wordt alleen voor vermelding op facturen en website en voor afhandeling van EU-gerelateerde transacties gebruikt. Voor overige transacties of communicatie tussen belastingplichtige en de Belastingdienst in het kader van de omzetbelasting blijft het op BSN gebaseerde OB-nummer gewoon in gebruik. › lees bericht

Rechtbank Amsterdam: maaltijdbezorgers staan in dienstbetrekking tot Deliveroo

21 januari 2019, 16:27

Rechtbank Amsterdam heeft uitspraak gedaan in de zaak van de maaltijdbezorgers van Deliveroo, aangespannen door de FNV. De kantonrechter oordeelt dat de maaltijdbezorgers in dienstbetrekking staan tot Deliveroo. Dit in tegenstelling tot de uitspraak van Rechtbank Amsterdam van 23 juli 2018 inzake de maaltijdbezorger Sytze.

› lees bericht

Zelfstandigen Bouw: eigen AOV Bouw

15 januari 2019, 16:20

Zelfstandigen Bouw introduceert een eigen AOV Bouw en wel een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zzp’ers in de bouw.

 

AOV en preventieservice voor zelfstandige ondernemer

14 januari 2019, 16:29

Reaal heeft een mantelovereenkomst gesloten met ZZP Nederland met als ingangsdatum 1 januari 2019. Deze mantelovereenkomst biedt zzp’ers de mogelijkheid om zich gunstig te verzekeren tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid.

› lees bericht

Verwerkingsverbod btw-identificatienummer zelfstandigen

14 januari 2019, 16:22

De Belastingdienst mag het Burgerservicenummer (BSN) niet gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft hiervoor een verwerkingsverbod opgelegd aan de minister van Financiën. Deze minister is verantwoordelijk voor de verwerking van het btw-identificatienummer door de Belastingdienst. Het verwerkingsverbod gaat per 1 januari 2020 in.

Recentelijk heeft de Belastingdienst de AP in kennis gesteld van maatregelen die zij naar aanleiding van het verwerkingsverbod nog vóór 1 januari 2020 wil treffen.

Voorspelling van Josien van Breda voor 2019

8 januari 2019, 17:11

Wat staat ons in 2019 te wachten op het gebied van politiek, beleid en zelfstandig ondernemerschap? Je vindt de voorspelling van Josien van Breda voor 2019 hier.

Wat weten we van de ZZP’er?

11 december 2018, 15:00

Het aandeel zzp’ers op de Nederlandse arbeidsmarkt blijft groeien. In het tweede kwartaal van 2018 was ruim 12% van de werkzame beroepsbevolking werkzaam als zzp’er (bron CBS). Volgens de Kamer van Koophandel is bijna twee derde (64%) van alle bedrijven in Nederland nu zzp’er. › lees bericht

Werkgelegenheid groeit ook in derde kwartaal

3 december 2018, 13:56

De werkgelegenheid is in het derde kwartaal verder gegroeid. Het aantal banen nam opnieuw toe, evenals het aantal openstaande vacatures. De werkloosheid daalde verder. Hierdoor is de arbeidsmarkt nu bijna net zo gespannen als tien jaar geleden, net voor het uitbreken voor de crisis.

› lees bericht

Geen afspraken over zelfstandigen in pensioenakkoord

3 december 2018, 13:55

Een akkoord over een pensioenakkoord lijkt op handen. Maar daar staan geen afspraken in over een vrijwillig of verplicht zzp-pensioen. De partijen komen daar niet uit, zo meldt de NOS. Zelfstandigenorganisaties waren overigens niet betrokken bij de onderhandelingen.

› lees bericht

Bemiddelaars: ‘Kabinet, trek deze vijf lessen uit de wet DBA’

1 december 2018, 07:38

Hoe kan minister Wouter Koolmees het dossier wet DBA het best oplossen? Rob de Laat (Bovib) en Josien van Breda-Hoekstra (Platform ZZP Dienstverleners) spreken namens de zzp-bemiddelaars en zij hebben wel wat tips.

› lees bericht

Pensioenfonds bouw stelt voor dat zzp’ers automatisch meedoen aan het fonds

30 november 2018, 13:55

Wel of geen verplicht pensioen voor zzp’ers is een van de dilemma’s voor de minister van sociale zaken. Het pensioenfonds voor de bouw komt met een andere suggestie.

› lees bericht