Modelovereenkomst nog niet verlengd
15 maart 2021, 09:15

Eind vorig jaar heeft ABU het verzoek ingediend tot verlenging van zijn modelovereenkomsten bij de Belastingdienst. Dit betreft de algemene modelovereenkomst bemiddeling (1) ontbreken van werkgeversgezag (9091568203) en (2) vrije vervangingen (9091638981). Waarbij de eerste verloopt op 17 maart a.s. en de tweede op 23 september van dit jaar.

De Belastingdienst heeft gekozen om alle modelovereenkomst individueel te beoordelen, maar heeft onvoldoende capaciteit om de beoordeling van onze en andere modelovereenkomsten tijdig af te ronden. Wij balen hiervan, omdat het individueel beoordelen van bijeenkomsten volgens ons niet noodzakelijk is, omdat er niets wezenlijks is veranderd ten opzichte van 5 jaar geleden.

Gelukkig hebben we de bevestiging gekregen dat u de huidige modelovereenkomsten kunt blijven gebruiken: “De gepubliceerde modelovereenkomst op de website van de Belastingdienst blijven tot nader bericht gewoon toegankelijk en kunnen op die manier, net als nu het geval is, blijven dienen als handvat voor partijen om hun eigen overeenkomst op te stellen.”

De ABU en I-ZO zijn in contact met de Belastingdienst om op korte termijn helderheid te krijgen over het gebruik van deze modelovereenkomsten voor 2021 en verder. Onze verwachting is dat beide modelovereenkomsten met vijf jaar worden verlengd, met een kleine aanpassing inzake de bedoeling van partijen. Dit naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar. Hierin bepaalde de Hoge Raad dat het niet gaat om de bedoeling van partijen, maar om de feitelijke omstandigheden. Meer uitleg en informatie hierover is te vinden in de kamerbrief van 10 februari jl. Kortgezegd is de Minister van mening dat het arrest niet inhoudt dat bestaande, goedgekeurde modelovereenkomsten hun geldigheid verliezen. 

Vragen? Mail: voorzitter@i-zo.nl