Handhavingsmoratorium loopt niet af in oktober
12 juli 2021, 14:29

Eindelijk duidelijkheid. Op donderdag 8 juli was het laatste debat voor het zomerreces in de Tweede Kamer. Hierin heeft staatssecretaris Vijlbrief gezegd dat het handhavingsmoratorium van de Wet DBA niet afloopt per 1 oktober 2021.

De staatssecretaris erkent dat het een smet is op het blazoen dat het kabinet de handhavingsproblemen met de Wet DBA niet heeft kunnen oplossen. Maar het is volgens hem ook erg ingewikkeld en niet makkelijk oplosbaar.

De onduidelijkheid in de pers over het aflopen van het handhavingsmoratorium, heeft Vijlbrief in het debat opgelost. Hij zei: “het handhavingsmoratorium loopt niet af in oktober. Het loopt minimaal tot oktober en dan zullen we kijken wat we gaan doen. Ik hoop op dat moment te beschikken over de uitkomsten van de pilot met de webmodule. Die zou meer inzicht moeten geven in de soort arbeidsrelatie die je hebt.”

Samengevat, op basis van de uitkomsten van de webmodule hoopt het kabinet meer inzicht te krijgen de kwalificatie van arbeidsrelaties. En pas als het kwalificatievraagstuk is opgelost, kan de Belastingdienst gaan handhaven.

Josien van Breda, voorzitter I-ZO is blij met de toezegging van de staatssecretaris: “Er is eindelijk duidelijkheid gekomen. Veel klanten van I-ZO leden werden al bezorgd. We zijn blij met de gekozen volgorde: eerst duidelijkheid en dan pas handhaven.”

In het ongecorrigeerd verslag kunt u bovenstaand citaat nalezen.