Blijf modelovereenkomsten gebruiken tijdens pilot webmodule
12 januari 2021, 14:39

Modelovereenkomsten bieden de best mogelijke zekerheid. I-ZO Nederland raadt daarom aan om de modelovereenkomsten te blijven gebruiken tijdens de pilot met de webmodule.

Maandag 11 januari 2021 is de pilot gestart met de webmodule voor opdrachtgevers. I-ZO Nederland zet zich in voor een gezondere arbeidsmarkt. Daarom staat I-ZO voor transparantie, duidelijkheid, zekerheid en goed opdrachtgeverschap. Op dit moment ontbreken heldere kaders voor het werken met zelfstandig ondernemers.

Het is de vraag of de webmodule werkbaar is en de noodzakelijke duidelijkheid en zekerheid kan bieden. Wij adviseren onze leden om de modelovereenkomsten voor tussenkomst en bemiddeling te blijven gebruiken. Dat biedt op dit moment de meeste duidelijkheid en zekerheid.

Er wordt nog steeds gewerkt aan een aparte webmodule tussenkomst. Het is positief dat tussenkomst erkend is als specifieke werkwijze die een eigen aparte webmodule krijgt. I-ZO Nederland heeft het ministerie aangeboden om mee te denken en te praten bij de totstandkoming van de webmodule tussenkomst en is in gesprek met het Ministerie.

Onze inzet is dat een webmodule tussenkomst toegevoegde waarde biedt, praktisch en compact is en goed opdrachtgeverschap stimuleert. Intermediairs werken zowel met de mogelijkheid van bemiddeling als die van tussenkomst. Afhankelijk van de sector, situatie en wensen van opdrachtgever en zelfstandig ondernemer wordt een keuze gemaakt. I-ZO vindt dat beide varianten even belangrijk zijn en zet zich in voor rechtszekerheid van beide varianten, met of zonder webmodule. Wij volgen de huidige pilot met belangstelling maar adviseren met klem om de modelovereenkomsten te blijven gebruiken.