Avondklok voor zelfstandig ondernemers
22 januari 2021, 17:09

Intermediairs mogen werkgeversverklaring invullen

Ook zelfstandig ondernemers die vanaf zaterdag aanstaande tussen 21.00 en 04.30 uur over straat moeten voor hun werk, hebben een “werkgeversverklaring” nodig. De zelfstandig ondernemer moet twee documenten bij zich hebben:

  1. Een Werkgeversverklaring avondklok
  2. Een Eigen verklaring avondklok

Er was even verwarring over de vraag wie verantwoordelijk is voor de werkgeversverklaring voor zelfstandig ondernemers. Ook zelfstandigen moeten twee documenten bij zich hebben en die kunnen ze zelf invullen, Zowel de ‘Eigen verklaring Avondklok’ en de ‘Werkgeversverklaring Avondklok’. In de Werkgeversverklaring vermelden de zzp’ers de (bedrijfs)gegevens van hun opdrachtgever, maar ook intermediairs mogen de werkgeversverklaring invullen voor “hun” zelfstandig ondernemers.
I-ZO Nederland verwacht wel dat hier vragen over kunnen komen. Het is verwarrend dat de formulieren alleen toegespitst zijn op werknemers, terwijl zelfstandig ondernemers en uitzendkrachten ook van deze formulieren gebruik moeten maken.

Meer informatie over de avondklok vind je hier op de website van rijksoverheid.nl.

Download de formulieren

De Word-versie van de Werkgeversverklaring avondklok
Werkgevers met grote aantallen mensen waarvoor de Werkgeversverklaring avondklok gaat gelden, kunnen een Word-bestand gebruiken. Dit is bedoeld om geautomatiseerd gegevens in te laden.

Bekijk hier het Word-bestand van de Werkgeversverklaring (alleen beschikbaar voor ABU-leden, via Mijn ABU.)

Let op: er zitten strikte voorwaarden aan dit gebruik en de werkgever is hiervoor verantwoordelijk:

  • Het document mag alleen in pdf aan de werknemer verstrekt worden. En: de opmaak ervan moet identiek zijn aan het formele pdf-formulier dat door de overheid wordt verstrekt.
  • Het Word-document mag NIET verspreid worden buiten uw organisatie en mag alleen verspreid worden mét verwijzing naar de instructies voor het gebruik.

Bekijk ook de instructies voor het gebruik van de Word-versie.

Er is vooralsnog geen Word-versie beschikbaar van de Eigen verklaring avondklok. De reden is waarschijnlijk dat men beducht is dat kopieën en creatieve eigen varianten in omloop komen.