I-ZO Nederland neemt verantwoordelijkheid voor regulering flexmarkt
29 september 2020, 14:35

Dit najaar zal de Tweede Kamer zich buigen over een aantal belangrijke rapporten die in opdracht van de regering zijn gemaakt. Het gaat om het Rapport De Positie van Uitzendwerknemers van SEO en het Rapport van de Commissie Regulering van werk.
I-ZO Nederland erkent het belang om de intermediaire markt voor zelfstandig ondernemers beter te reguleren om excessen aan de onderkant van de arbeidsmarkt te voorkomen. Grote uitdaging daarbij is om geen wiel in de spaken te steken op de plekken waar de arbeidsmarkt wel goed functioneert.

Daarom wil I-ZO het volgende meegeven aan alle beleidsmakers en beslissers:

  1. Intermediairs kunnen en willen een grote rol spelen bij de ordening van de flexibele markt
    Intermediairs zijn adviseurs van zowel de opdrachtgever als de zzp’er. Door hun brede kennis van markt en regelgeving, kunnen intermediairs waardevolle inbreng leveren bij nieuw beleid om vervolgens opdrachtgevers en zelfstandig ondernemers te kunnen helpen met de implementatie van de nieuwe regels.
  2. Maak een einde aan het grote kostenverschil tussen zzp’ers en werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt
    Of je nu jaaromzet hebt van €10.000,- of per maand €10.000,- kunt factureren, de zelfstandigen aftrek is voor iedereen gelijk. Dat werkt misbruik in de hand. We zetten in op hervorming van de fiscaliteit en sociale zekerheid, zodat deze aan het individu en minder aan het contract gekoppeld worden en er een gelijk speelveld ontstaat.
  3. Regels werken alleen als er een stevige connectie is met de dagelijkse werkwereld van mensen en organisaties
    Wij staan helaas nog steeds versteld van de kloof tussen praktijk en theorie. Zo wordt in de Technische Beleidsvarianten van juli 2020 en in het ontwerp voor de webmodule amper gesproken over bemiddeling van zelfstandig ondernemers. Alsof het werk van tienduizenden zelfstandige ondernemers en hun intermediairs niet bestaat. Ontkenning is niet de meeste effectieve manier om ongewenste situaties te beëindigen. Maar afspraken maken en regelgeving ontwikkelen over kwaliteit en werkwijze is dat wel. Dat is wat markt en politiek te doen staat!