Hoe zit het met Britse zelfstandig ondernemers na de Brexit?
25 november 2020, 11:51

Vanaf 1 januari eindigt de overgangsperiode en wordt het een stuk ingewikkelder om Britse zzp’ers te bemiddelen. De Europese afspraken over vrij verkeer van diensten en personen, gelden dan niet meer. Dat maakt een stuk moeilijker voor Britse zelfstandigen om te werken met Nederlandse intermediairs.

Situatie 1: in Nederland gevestigde zelfstandig ondernemers
Britse ZZP’ers die voor het einde van de overgangsperiode in Nederland gevestigd zijn en diensten aanbieden kunnen dat ook na de overgangsperiode blijven doen. Maar u moet wel iets doen. Zij moeten een artikel50 verblijfsvergunning bij de IND aanvragen.

Situatie 2: in Groot Brittanië gevestigde zelfstandig ondernemers
Britse ZZP’ers die voor het einde van de overgangsperiode op grond van het vrij verkeer van diensten een dienst verlenen in Nederland, maar in Groot Brittanië gevestigd zijn, moeten hun dienst afronden voor het einde van de overgangsperiode.

De mogelijkheden voor Britse ZZP’ers om na de overgangsperiode in Nederland te kunnen werken, hangen af van de details van de toekomstige relatie. Als er geen nieuwe afspraken gemaakt worden, hebben Britse ZZP’ers een verblijfsvergunning nodig om in Nederland te kunnen werken of dienen zij gebruik te maken van de overige mogelijkheden die nationale regelgeving biedt.

I-ZO heeft goede contacten met de adviseurs buitenland van de KVK. Dus mocht u aanvullende vragen hebben of meer informatie wensen, neem dan gerust contact op via voorzitter@i-zo.nl.