Het zzp-dossier in 2024: van onzekerheid naar zekerheid!
11 januari 2024, 13:27

In 2023 leek het kabinet eindelijk door te pakken met de hervorming van de arbeidsmarkt. Maar toen viel het kabinet en kwamen er verkiezingen. Hoe gaat het nu verder? Blijft het koffiedik kijken, en brengt ook 2024 niet de duidelijkheid waarop de zzp-markt met smart zit te wachten. Of is er juist wel licht aan het eind van de tunnel? Gerlof Roubos geeft zijn visie.

Gerlof Roubos ABU I-ZO Nederland

Het einde van 2023 was voor zzp’ers, de zzp-dienstverleners én de opdrachtgevers niet heel hoopgevend. Een onduidelijk wetsvoorstel dat het werken als zzp’er en het werken met zzp’ers behoorlijk lijkt te beperken, het vervallen van de modelovereenkomst vrije vervanging en onduidelijkheid over het fiscaal kader in de zorg, zorgden voor veel onzekerheid.

Daarbij uiteraard nog de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij het nog maar de vraag is welk kabinet er op basis van deze verkiezingen komt én wat het regeerakkoord gaat betekenen voor de zzp’ers en de zzp-dienstverleners.

Maar laten we niet gaan somberen, er is en blijft een tekort op de arbeidsmarkt, de behoefte aan flexibele arbeid én aan specifieke deskundigheid blijft groot.

Ik ga ervan uit dat 2024 ons veel duidelijkheid zal brengen. Duidelijkheid vanuit het kabinet met betrekking tot het wetsvoorstel én de positie van zzp’ers binnen de arbeidsmarkt, vanuit de zorg als het gaat over het fiscaal kader én vanuit de Belastingdienst over het moratorium op de handhaving wet DBA.

Deze duidelijkheid zal niet altijd prettig voelen en misschien ook leiden tot verplichtingen voor zzp’ers die indruisen tegen de vrije ondernemersgeest. Maar duidelijkheid zal wel rust brengen, omdat iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Als die duidelijkheid er is, zal de praktijk op de arbeidsmarkt zich hier weer naar voegen. Wat dat betekent voor de verhoudingen tussen tba, zzp en vaste dienstverbanden, is lastig te voorspellen.

Wel zeker is dat de kwaliteit van de zzp’ers en ook van de zzp-dienstverleners in belang enorm zal gaan toenemen. Want de tijd van ogenschijnlijke wetteloosheid is voorbij. Het is aan ons als sector om ervoor te zorgen dat zzp-dienstverlening goed geregeld is, wat zekerheid geeft aan opdrachtgevers én zzp’ers. Dat is de inzet voor 2024.

Gerlof Roubos, senior beleidsadviseur zzp bij ABU

Deze en meer voorspellingen over politiek en polder en het zzp-dossier in 2024 zijn ook te lezen op ZiPconomy.nl