I-ZO maakt zich op voor actief najaar
6 september 2022, 11:41

Het Haagse reces is bijna afgelopen. Ook I-ZO maakt zich op voor een actief najaar, met tal van activiteiten waarmee we aandacht blijven vragen voor het zzp-dossier en de regulering van de arbeidsmarkt.

De zomer loopt op zijn eind, dus ook het Haagse reces is bijna afgelopen. Regering en Tweede Kamer maken zich op voor Prinsjesdag. Het Regeerakkoord bevat een aantal ambities om de arbeidsmarkt beter te reguleren, maar het is de vraag hoeveel aandacht dit onderwerp krijgt tussen de drie grote crises: Stikstof, Energie en Ter Apel. Aan ons zal het niet liggen. Op onze agenda staan tal van activiteiten waarmee we aandacht blijven vragen voor het zzp-dossier en de regulering van de arbeidsmarkt.

Hierbij een korte update van de activiteiten van I-ZO.

Belgische model

I-ZO heeft met een aantal andere belangenbehartigers voor intermediairs een bijeenkomst voorbereid voor Tweede Kamerleden en fractiemedewerkers. De bijeenkomst in Den Haag stond gepland op 30 augustus, maar is toen uitgesteld vanwege de staking van het OV. Binnenkort volgt er een nieuwe afspraak.

In deze bijeenkomst zullen we dieper ingaan op het Belgische model. Het Belgische model houdt in dat je naast algemene critica (bijvoorbeeld inschrijving KVK, BTW-nummer) en generieke ondernemerscriteria (bijvoorbeeld meerdere opdrachtgevers, ondernemersrisico) in bepaalde sectoren aanvullende sectorale criteria kunt hebben. Volgens ons biedt dit meer mogelijkheden dan een generiek gezagscriterium om de handhaving te constructief hervatten en gedwongen zzp’ers betere bescherming te bieden.

Integraal Zorgakkoord (IZA)

Verder hebben we de komende maand nog gesprekken bij het Ministerie van SZW over de Hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt en met het ministerie van SZW over Integraal Zorgakkoord (IZA). Eén van de concrete acties uit het IZA is dat brancheorganisatie gaan zorgen voor een verhoogde bewustwording over de (financiële) risico’s van het zzp-schap. Vanuit I-ZO lopen we daarin voorop, want op 8 september presenteren wij de factsheet met een kosten- en feitenvergelijk tussen zzp en loondienst.

Volgende I-ZO bijeenkomst

Op 15 september 2022 aanstaande is de volgende I-ZO bijeenkomst. Van 14:30 tot 16:00 uur praten we leden via MS Teams bij over de Haagse ontwikkelingen. Ook informeren we de leden dan over de uitkomsten van de ABU-bestuursvergadering van 6 september, waarin I-ZO en zzp op de agenda staan.

Inspiratiesessie Wim Davidse

Tot slot willen we op de ledenbijeenkomst dieper ingaan op de interessante lezing van Wim Davidse. Volgens Wim zoeken werkenden ‘Money’ en ‘Meaning’, en niet het ene of het andere. De allerbelangrijkste reden om te blijven of te vertrekken is: ‘word ik eerlijk en goed betaald?’. Daarnaast willen mensen graag regelruimte hebben. En dat is wat heel veel werkenden in Nederland niet meer ervaren. Eigenlijk draait het gewoon om de piramide van Maslow. Als consument en als werkende willen mensen eigenlijk hetzelfde: vrijheid, waardering en ontplooiing. Ze willen zich veilig voelen, erbij horen, waardering krijgen en iets doen waarvan ze een goed gevoel krijgen; iets dat ertoe doet.

We gaan met elkaar in gesprek over welke rol wij innemen om onze zelfstandig ondernemers een gevoel van vrijheid, waardering en ontplooiing te bieden. Altijd leuk om je te laten inspireren door je medeleden van I-ZO!

Wil je ook meepraten en bijgepraat worden, meld je dan aan voor de ledenbijeenkomst via info@i-zo.nl