Op 1 augustus nam Josien van Breda afscheid als voorzitter van I-ZO. “Met veel plezier geef ik het stokje door aan Gerlof Roubos.” Dat schrijft ze in haar laatste blog op IZO.nl. Wie is Gerlof Roubos? Welke taken heeft hij overgenomen en wat is zijn missie en ambitie voor I-ZO? Een interview.
“De I-ZO-leden kennen mij niet, en eerlijk gezegd kende ik I-ZO ook niet”, zegt Gerlof Roubos, sinds deze zomer senior beleidsadviseur zzp bij ABU.” Ik ben in eerste instantie gevraagd voor het ontwikkelen van het zzp-keurmerk van I-ZO, maar nu neem ik dus ook de werkzaamheden van Josien over.”
Je bent officieel geen voorzitter van I-ZO, maar senior beleidsadviseur zzp, hoe zit dat precies? En wat is je opdracht?
“I-ZO moet geïntegreerd worden in de ABU. Dat betekent dat er een commissie zzp-dienstverleners komt. Alle ABU-leden die aan zzp-dienstverlening doen, kunnen daar lid van worden, dus ook de oude I-ZO leden. Een voorwaarde voor het lidmaatschap zal ook zijn dat ze voldoen aan het zzp-keurmerk.”
“Die commissie komt dan een paar keer per jaar bij elkaar om actuele zaken te bespreken. Vanuit mijn functie als senior beleidsadviseur zzp zal ik de bijeenkomsten organiseren en de zzp-dienstverleners van informatie voorzien.”
“Mijn opdracht was dus eerst het opzetten van het keurmerk, maar daar zijn nu twee dingen bijgekomen, namelijk I-ZO integreren in ABU en het verder vormgeven van de ABU-dienstverlening aan zzp-dienstverleners.”
Voor de I-ZO-leden, die je nog niet kennen: wie is Gerlof Roubos?
“Al vanaf 2003 ben ik betrokken bij de flexibele arbeidsmarkt. Van 2003 tot 2010 was ik directeur van de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA). Dat waren de uitzendbureaus die uitzendkrachten bemiddelen uit (toen) voornamelijk Polen en andere Midden- en Oost-Europese landen.”
“Na 2010 ben ik me gaan specialiseren in keurmerken. Zo hou ik me vanaf die tijd bezig met het keurmerk leegstandbeheer om mensen die anti-kraak wonen bescherming te bieden, ze hebben namelijk geen recht op huurbescherming. Vanaf 2013 ben ik ook actief als projectleider van het keurmerk Fair Produce, een keurmerk voor goede arbeidsvoorwaarden en huisvesting in de Nederlandse paddenstoelensector. Dat is een keurmerk waar ook uitzendbureaus aan moeten voldoen. Ook ben ik betrokken geweest bij het keurmerk PayOK en bij de ontwikkeling van de landelijke certificering van uitzendbureaus.”
“Kortom, ik ben vanaf 2003 betrokken bij de uitzendsector en heb altijd contact gehouden met de ABU.”
Waarom heb je deze klus aangenomen?
“Ten eerste omdat het heel goed is dat er een keurmerk komt voor zzp-dienstverleners met criteria op basis waarvan organisaties lid kunnen worden van de ABU.”
“Maar zeker ook omdat de markt voor flexibele arbeid erg belangrijk is voor een gezonde en wendbare economie. Zzp’ers zijn daarin, naast uitzendkrachten, payroll krachten en detacheerders van groot belang. Daarbij moet er natuurlijk wel een balans zijn tussen deze groepen.”
“En tot slot is de ontwikkeling rondom wetgeving voor zzp’ers erg interessant en is het van belang om daar als ABU duidelijk stelling in te nemen.”
Wat is jouw missie en ambitie voor I-ZO, wat wil je binnen dit mandaat bereiken?
“Het belangrijkste is dat de I-ZO leden goed landen binnen de ABU en dat zij de meerwaarde voelen en ervaren die de ABU kan bieden. Zeker als ook de huidige ABU leden die aan zzp-dienstverlening doen, onderdeel worden van de commissie zzp. Dan wordt dit een heel interessante groep met, hoop ik, veel wisselwerking onder elkaar.”