Persbericht: Platform Zzp-dienstverleners wordt I-ZO Nederland
30 juni 2020, 09:05

Onderstaand persbericht stuurden wij vandaag naar de media om onze naamswijziging bekend te maken.

Lijnden, 30 juni 2020

“Juist nu belangrijk dat branche stem laat horen in Den Haag”

I-ZO Nederland: Vereniging van intermediairs voor zelfstandige ondernemers krijgt nieuwe naam

Deze week verandert het Platform Zzp-dienstverleners haar naam in I-ZO Nederland, in een periode dat het belang van goede vertegenwoordiging van branchepartijen in Den Haag groter is dan ooit.

IZO Nederland staat voor Intermediairs voor Zelfstandig Ondernemers Nederland. Over de naamswijziging zegt voorzitter Josien van Breda: “We waren op zoek naar een naam die echt de lading dekt en waren niet helemaal tevreden met de vorige naam. I-ZO Nederland staat letterlijk voor wat we zijn en dat schept helderheid.”

Bij I-ZO Nederland zijn naast de top 5 grootste intermediairs nog ruim 20 kleinere organisaties aangesloten. De deelnemers zijn hoofdzakelijk actief in de zakelijke dienstverlening, ICT en interim-management, maar ook in zorg, bouw en cultuur, grotendeels in het hogere segment van professionals. Over de rol van haar leden in de markt zegt Van Breda: “Als intermediairs voor zelfstandig ondernemers zorgen we dat vraag en aanbod bij elkaar komen. In die driehoek tussen opdrachtgever, opdrachtnemer en intermediair zijn onze leden een onmisbare schakel. De kennis van wet- en regelgeving is knap ingewikkeld en intermediairs borgen die kennis en zorgen dat opdrachtgever en opdrachtnemer probleemloos en compliant kunnen samenwerken. Minstens zo belangrijk is de marktkennis van de intermediairs. Hierdoor kunnen ze altijd een paar stappen eerder schakelen dan de opdrachtgever en die opdrachtgever actief ondersteunen in hun groei. In deze onzekere tijden is het belang van een goede relatie waardevoller dan ooit.”

Juist in de huidige onzekere tijden is het belangrijk dat er sterke en vitale brancheverenigingen zijn die de weg weten in Den Haag, vindt Van Breda: “Wij volgen de ontwikkelingen in Den Haag op de voet, waarbij we ook met andere brancheverenigingen optrekken. Dat wij onderdeel zijn van de Alliantie van Werk maakt ons sterker. Juist nu is het ontzettend belangrijk dat wij het geluid vanuit de praktijk heel helder laten horen in Den Haag. Op die manier willen we ertoe bijdragen dat het kabinetsbeleid opdrachtgevers en zelfstandige professionals ondersteunt en niet in de weg zit.

Onze leden denken zeer actief na over manieren om vraaguitval bij zzp’ers te voorkomen en mede te zorgen dat de markt zich hiermee snel en goed kan herstellen. Hun voornaamste oproep is om nieuwe wetgeving en nieuw beleid uit te stellen. Stabiliteit en zekerheid zijn cruciaal om verdere vraaguitval te voorkomen en om te zorgen dat de groep zzp’ers ongeschonden uit de corona-crisis komen en niet alsnog omzet zien kelderen.

We hebben onlangs ook een brief naar de Kamer gestuurd, waar we het belang van die stabiliteit benadrukken. De combinatie van een markt die zich probeert te herstellen en onzekerheid over nieuw beleid is een gevaarlijke, zelfs giftige cocktail die we niet moeten willen. Daarom zijn wij ook erg ongelukkig met de pilotfase die minister Koolmees heeft aangekondigd om de webmodule te testen. Dat zal alleen maar voor extra onrust zorgen.”