Column Josien van Breda – Gemak en nieuwe inzichten
5 maart 2021, 09:26

Over meerwaarde van intermediairs

Hebt u de video’s van de ondernemers op zzpkieswijzer al gezien?
Ernst en Jeroen zijn jurist en interim-manager. Ze werken graag met intermediairs. Milanda is ondernemer in de zorg; zij is lid van een coöperatie. Ernst vindt het verfrissend dat zijn intermediair hem wees op opdrachten in een andere sector waar hij zelf nooit aan had gedacht. Maar waar hij met veel plezier werkt. De intermediair heeft Ernst’ carrière een impuls gegeven en zijn vakmanschap verrijkt.

Voor Jeroen geldt dat hij als interim manager weet dat het bij zijn opdrachtgevers -gemeentes- gebruikelijk is dat er een intermediair of MSP is, die alles regelt rondom contracten en betalingen. Vindt hij dat erg? Nee, het is gewoon een gegeven. Voor hem zitten er ook voordelen aan, want de intermediair neemt hem ook werk uit handen en zorgt dat zijn facturen altijd stipt op tijd betaald worden.

Voor Milanda gelden heel andere overwegingen. Zij heeft zich aangesloten bij een coöperatie van zorgverleners. Met deze coöperatie als tussenpersoon en vertegenwoordiger kan zijn wél onderhandelen met verzekeraar en zorg verlenen die vergoed wordt door zorgverzekeraars.

Interim-managers zien dus vaak in de praktijk de voordelen van ‘hun’ intermediair. En ook veel opdrachtgevers hebben het gemak van intermediairs ontdekt. Intermediairs hebben up to date kennis over de markt en regelgeving. Zo helpen intermediairs organisaties om op een professionele manier zelfstandigen in te huren. Daarnaast nemen intermediairs veel werk uit handen. Denk aan het checken op het ondernemerschap, contracten opstellen, betalingen en ga zo maar door.

Voor deze zelfstandig ondernemers en met hen vele andere, hoeft niemand de toegevoegde waarde van intermediairs aan te tonen. Toch is er nog wel werk aan de winkel, want in de politiek lijkt die intermediair veel minder ‘zichtbaar’; de wet- en regelgeving kent de rol van de intermediair en coöperatie niet eens. Daardoor is er de neiging om intermediair gelijk te stellen aan een werkgever, met alle gevolgen van dien. I-ZO vindt dat hier verandering in moet komen. De intermediair moet een goede plek krijgen in de regelgeving, zodat zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers een langjarige en wederkerige relatie kunnen opbouwen, net als met hun andere leveranciers, zoals boekhouders en ICT ondersteuning. Dat maakt de Nederlandse arbeidsmarkt pas echt wendbaar. Wendbaarheid die zo hard nodig is in deze gekke tijd.


Ga naar zzpkieswijzer.nl