Facelift
15 juli 2019, 10:54

Onlangs is op Netflix de serie “What/if” gestart met in de hoofdrol Renée Zellweger. Deze filmactrice speelde ook in de film Bridget Jones’ Diary, een klassieker. Tussen beide hoofdrollen zit zo’n 18 jaar. Wat valt op? Het gezicht van Renée Zellweger. Door een cosmetische ingreep is haar gezicht veranderd. Niet een beetje, maar compleet. Je kunt wel spreken van een ware facelift.

Een vergelijkbare situatie doet zich voor in het DBA-dossier. Ook hier vindt een cosmetische ingreep plaats. Op het ministerie van SZW wordt hard gewerkt aan een webmodule. Deze module bevindt zich momenteel in een testfase en bestaat uit zo’n 70 vragen. In een testruimte heb ik deze vragen mogen inzien. Al kijkende naar de vragen had ik een déjà vu. Ik moest weer terugdenken aan de discussies die brancheorganisaties, inhoudingsplichtigen etc. hadden met de Belastingdienst over bepalingen in hun modelovereenkomsten. Deze discussies gaan herleven. Een webmodule is namelijk niets meer dan een gedigitaliseerde modelovereenkomst. En we zijn weer terug bij af.

Dan over het totaal aantal vragen. Vooralsnog 70 stuks. De verwachting bestaat dat het aantal vragen nog (wat) zal afnemen. Ook als dat gebeurt, en ook al kun je doorklikken, blijven er gewoon te veel vragen over. Waarvan een aantal te gedetailleerd is. En een aantal een wettelijke basis mist. De module schiet daarmee zijn doel voorbij.

De arbeidsmarkt (van de toekomst) vraagt niet om facelifts, maar om echte oplossingen. Ik heb mijn hoop gevestigd op de Commissie Regulering van Werk. En ben zeer benieuwd naar hun aanbevelingen. Hopelijk kunnen we daarmee het zzp-dossier vlot trekken.