Blog Josien van Breda – maart 2020
12 maart 2020, 18:23

Eén van de leukste kanten van het voorzitterschap van het Platform zzp-dienstverleners vind ik het bezoeken van nieuwe leden en geïnteresseerde zzp-dienstverleners. De verschillen zijn enorm.

Ik maak kennis met bevlogen starters met een paar dozijn zzp’ers in bestand. Maar ook met grotere bedrijven die al jarenlang succesvol zijn in het matchen van de beste zzp’ers op de beste opdracht.

Zo was ik onlangs in Brabant op bezoek bij twee bevlogen dames die eind vorig jaar begonnen zijn. Ze bemiddelen alleen verpleegkundigen en verzorgenden. Eén van beiden komt zelf uit de zorg. Toen ik haar vroeg naar haar drijfveer, vertelde ze dat ze zelf gemerkt heeft hoeveel werkplezier er verloren gaat als teams niet lekker lopen. Als zij ergens komt, heeft ze vaak binnen een paar minuten door wat een team nodig heeft. Dat is wat haar drijft: de juiste mensen aan een team toevoegen zodat de boel weer op rolletjes loopt en de zorgprofessionals met plezier werken. Dat straalt dan weer af op de kwaliteit van hun werk en tevredenheid van hun werk. Zij sloten zich aan bij het platform omdat ze vooral op zoek zijn naar informatie en een plek om hun eigen vragen te kunnen stellen.

Het andere uiterste was mijn bezoek aan een veel grotere organisatie, die al meer dan 15 jaar succesvol maandelijks honderden ICT-ers bemiddelt bij overheden en grote ondernemingen. Hun interesse in het Platform was opgewekt door iets anders: ze willen aan zzp’ers en opdrachtgevers laten zien dat ze een solide bedrijf zijn. Aanleiding was het recente faillissement van TCP. Het stak de oprichters van dit bedrijf dat dit zo negatief afstraalt op de sector. De intimi weten vaak wel hoe de vork in de steel zit en welke werkwijze de concurrentie hanteert, maar voor de buitenstaanders is het vaak één pot nat. Onze Code van Goed Opdrachtgeverschap (LINK naar document), het kwalitatief fundament en het integraal en zonder uitzondering hanteren van NEN-normen geven een goede basis voor financiële betrouwbaarheid. Voor mij erg fijn dat dit bedrijf zich binnen het platform gaat inzetten om de kwaliteit en het imago van onze branche te verbeteren. Zo bouwen we samen aan een betere markt voor zzp’ers.

Josien van Breda, voorzitter platform zzp-dienstverleners