Geen boetes, tot 2030 doorgaan met modelovereenkomsten en eerst een meer verkennend bedrijfsbezoek, met mogelijk waarschuwing, voordat de Belastingdienst start met een boekenonderzoek. Met deze aanpak wil het kabinet zorgen voor een ‘zachte landing’ nu het handhavingsmoratorium van de controle op schijnzelfstandigheid per 1 januari wordt opgeheven.
Ook staat te lezen dat de “doelgroep arbeidsmiddelaars meer gestructureerd aandacht” zullen krijgen. De Belastingdienst wil meer inzicht krijgen in situaties waarin zzp’ers worden ingehuurd via een bureau.
Reactie van I-ZO
“Het is een goede zaak dat er door de Belastingdienst bij de handhaving ruimte wordt gegeven aan maatwerk en er oog is voor de menselijke maat. Opdrachtgevers en zelfstandigen krijgen zo de ruimte om aanpassingen door te voeren”, vindt Margreet Drijvers namens I-ZO.
“We zijn ook positief over de risicogerichte handhaving bij gedwongen zelfstandigen, onderbetalingen en evidente schijnzelfstandigen. Daar hebben we immers steeds voor gepleit. Het is wel zuur om te lezen dat dit zo’n beetje automatisch wordt gerelateerd aan arbeidsbemiddelaars. Zeker als je je bedenkt dat juist de overheid als opdrachtgever aan de intermediairs vraagt om de wet te overtreden. Die vraag ondermijnt wat I-ZO betreft de geloofwaardigheid van de aanpak en zorgt voor een situatie die voor niemand wenselijk is.”
Lees meer in het “Handhavingsplan arbeidsrelaties – tranche 2025. Handhaven zonder handhavingsmoratorium” van de Belastingdienst en in de Kamerbrief die Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen op 18 december naar de Kamer heeft gestuurd.