Het vinden en selecteren van de beste kandidaten bepaalt natuurlijk in grote mate het succes van een intermediair. Zoek je interimmers die simpelweg de opdracht uitvoeren, of mensen die een bedrijf echt vooruit helpen? En hoe selecteer je daarop?
Bepaalde factoren zijn altijd belangrijk bij het selecteren van zelfstandige professionals: beschikbaarheid, ervaring, tarief, etc. Maar waar sommigen simpelweg hun opdracht uitvoeren, weten anderen bedrijven naar een hoger niveau te tillen. Hoe kun je deze mensen eruit pikken?
Volgens Karin Manuel, lector organisatieontwikkeling en consultant talentmanagement, zit de oplossing in een andere aanpak. Waar je normaal gesproken mensen selecteert die aansluiten bij het competentieprofiel, kun je beter mensen selecteren die waarde toevoegen waar het bedrijf nog niet over beschikt. In een artikel op ZiPconomy heeft zij daartoe vijftien hulpvragen opgesteld.
Intrinsieke skills interimmers testen
Wat de beste interim professionals onderscheidt, zijn volgens Manuel intrinsieke talenten en skills. Ze raadt aan om te kijken naar de basishouding van het individu: welke kenmerken heeft de professional van nature en waarin is hij/zij anders dan anderen? Dit valt op meerdere manieren te testen in een gesprek. Een goede vraag om een professional te stellen, is bijvoorbeeld: wil je vertellen over een fout die je op het werk hebt gemaakt?
Het antwoord op deze vraag laat zien of iemand verantwoordelijkheid pakt of juist de schuld op anderen afschuift. Ook toont het of de interimmer van fouten leert en in staat is om in de toekomst voor een andere aanpak te kiezen.
Als de professional geen concreet voorbeeld noemt of de situatie niet op zichzelf betrekt, is dat geen goed teken. Er zijn veel manieren mogelijk om de vraag te beantwoorden, maar als iemand vermijdt om antwoord te geven, dan zegt dat wat over de persoon in kwestie.
Toegevoegde waarde interim professional ontdekken
In gesprekken met zelfstandige professionals zijn er meer vragen die onthullen wat voor persoon je voor je hebt en wat die persoon drijft. Denk bijvoorbeeld aan ‘wat zou jouw ideale opdracht zijn?’, ‘als je dit werk niet zou doen, welk werk zou je dan doen?’ en ‘waarmee verras jij mensen?’
Door zo de talenten, skills, motivatie en basishouding van de interim professional te doorgronden en te doorzien hoe dat uitpakt in de specifieke context van de organisatie, kan je goed de toegevoegde waarde van een bepaalde professional in kaart brengen, schrijft Manuel.